Kulturchok

Stort set alle mennesker, der flytter til et meget fremmed land, eller til et land, hvor nuancerne mellem ens eget og det nye land er vage, vil opleve og gennemleve et kulturchok. Kulturchok, der måske burde kaldes kulturstress, er for så vidt en “sund” tilstand, der viser, at man er et normalt fungerende menneske, der blot reagere på sine omgivelser

Kulturchokket består af flere faser:

  1. Afrejsefasen: Tiden op til afrejsen vil ofte være præget af alment flyttestress (hvis man skal have sit indbo med) og spænding, men også afsked – og måske sorg.
  2. Ankomstfasen: Den første korte tid i et nyt land kan ofte sammenlignes med oplevelsen som turist, hvor alt er nyt, spændende og farvestrålende, hvor man blot griner eller trækker på skulderen, hvis der er noget, som man ikke forstår.
  3. Chokfasen: Her går det pludseligt op for een, måske ikke bevidst, at tingene er helt anderledes, og at selv små ting kan virke uoverskuelige og/eller uigennemskuelige. Dertil kommer, at man ikke har et stort netværk at tale med.
  4. Reaktionsfasen: Aktion fører til reaktion, og reaktionen på kulturchok er forskellig fra menneske til menneske, men ofte reagerer med en vis irrationel aggression over for måske især ægtefællen.
  5. Bearbejdnings- og stabiliseringsfasen: Den afsluttende fase er, når man begynder at “acceptere”, altså ubevidst, at der er forskel på ens eget og det nye land, og når man begynder at kende og forstå det lidt bedre.
  6. Eventuel ny chok-, reaktions- og bearbejdningsfase: Selvom man nu er begyndt at falde til, så kan der alligevel opstå et nyt chok, fordi man tror, at man har fået styr på det hele – dette “tilbagefald” tyder på, at man stadig ikke er faldet til.
Print Friendly, PDF & Email